Musteriet är stängt för säsongen.
Vi har ett nytt bokningssystem, läs mer nedan.
När det är säsong tar vi emot dig som vill musta dina äpplen.
Vi är ett småskaligt och hantverksmässigt musteri. Det innebär att vi pressar allas äpplen separat och du får tillbaka dina egna äpplen som äppelmust.
Övermogna äpplen tas inte emot. Är du osäker, gör ”tumtricket”: tryck hårt med tumspetsen mot äpplet så känner du om fruktköttet är fast (eller för mjukt = övermoget).
Ett bra riktmärke är att välja äpplen du skulle vilja äta.
Så här går det till: Försäkra dig om att det finns en ledig tid innan du börjar plocka så att dina äpplen är fräscha när du kommer hit med dem. Vissa perioder är det många som vill musta samtidigt och vi vill inte att äpplena riskerar att ligga och vänta för länge på att bli mustade.
Tidsbokning via vårt bokningsformulär som du hittar här, inlämning på söndagar kl. 9-11 (oavsett vilken tid du bokar i formuläret).
Klicka på det datum du är intresserad av för att kunna boka en ledig tid.
70-80kg = en bokning, 140-160kg = två bokningar etc.
Du får ett bekräftelsemail när bokningen är genomförd.
Behöver du avboka din tid gör du det enklast genom att svara på bekräftelsemailet, du kan även skicka ett sms till Mats 070-576 17 04.
Äpplena lägger du i papperskassar eller öppna lådor, kartonger och liknande, absolut inte i vanliga plastpåsar som är alldeles för täta vilket är förödande för äpplena som snabbt blir dåliga.
Se till att vikten på dina kollin är lagom tung (max 25kg, helst lite mindre), både för äpplenas skull och för den som ska hantera dem. En banankartong helt fylld väger ungefär 20 kg, en papperskasse av normalstorlek väger ungefär 10 kg när den är lagom fylld med äpplen. Du får givetvis tillbaka dina emballage när du hämtar musten.
När du kommer hit ställer vi in dina äpplen i logen.
Fallfrukt med små skador går ibland bra att lämna in om de är nyplockade, tänk dock på att fallskador brukar förvärras ganska fort. Ytliga skador i form av skorv eller efter rönnbärsmal spelar ingen roll.
Äpplen med synliga skador efter insektsangrepp, stora bruna fläckar efter fallskador eller fruktmögel (gul monilia) måste sorteras bort innan du kommer hit. Rensa även bort blad och kvistar!
Välj själv om du vill ha råmust eller pastöriserad must.
Råmusten pressar vi medan du väntar, en pressning tar cirka en timme. Du måste själv ta med rena kärl som var och ett rymmer minst 10 liter (dunkar eller hinkar med lock). 80 kg ger cirka 45-50 liter must.
Om du vill ha pastöriserad must tappar vi den på bub (bag utan box) som rymmer 3 liter. Det är en påse med tappkran som står för sig själv utan en ytterkartong. Pastöriserad must är hållbar minst ett och ett halvt år. Öppnad förpackning är hållbar minst tre veckor (vår erfarenhet är att den håller längre än så).
När musten är färdig att hämtas, några dagar efter inlämning, skickar vi ett sms.
Priser 2024:
Råmust
15 kronor per kilo färdig must.
Pastöriserad must
85 kronor per 3 liters bub
Vi köper gärna överskottsfrukt i gott skick i samband med att du mustar hos oss, efter överenskommelse.
För höst- och vinteräpplen betalar vi 5 kronor per kilo.
Betala helst med swish eller kontanter, men vi tar även kort.
Ring om du har ytterligare frågor:
Mats 070-576 17 04
Hitta hit:
E20 från Eskilstuna eller Stockholm: Tag av vid Kjula, kör väg 899 mot Ärla. Efter järnvägsspåret där vägen blir extra bred, ta vänster vid skylten Kalkugnstorp 2 km.
Från Ärla: Kör väg 899 mot Kjula, ta höger vid skylten Kalkugnstorp 2 km.
Från Barva: Sväng mot Ärla strax intill Barva bygdegård, sväng igen vid skylten Kalkugnstorp 2 km.
Karta och funktion för vägbeskrivning finns på till exempel hitta.se (lita inte på GPS som ofta leder fel), sök på Kjulamon Kalkugnstorp.