Äppelmusteri

2023: Musteriet är stängt för säsongen

När det är säsong tar vi emot dig som vill musta dina äpplen.
Vi är ett småskaligt och hantverksmässigt musteri. Det innebär att vi pressar allas äpplen separat och du får tillbaka dina egna äpplen som äppelmust.

Välj själv om du vill ha råmust eller pastöriserad must.
Råmusten kan du få medan du väntar men då är det viktigt att passa den överenskomna tiden, det går även att lämna äpplena här och hämta din råmust enligt överenskommelse.
När det gäller pastöriserad must skickar vi ett sms när musten är färdig att hämtas.

Så här går det till: Ring Mats 070-576 17 04 innan du börjar plocka så att dina äpplen är fräscha när du kommer hit med dem. Vissa perioder är det många som vill musta samtidigt och vi vill inte att äpplena riskerar att ligga och vänta för länge på att bli mustade.
Tidsbokning via telefon, inlämning sker på söndagar kl. 10-14 men om det absolut inte passar kan vi  göra undantag. 

För att pressa dina äpplen till must hos oss behöver du ha med dig 70-85 kg nyplockade äpplen i gott skick.
Om du har mer än så (alltså 140-170kg osv) behöver du meddela detta vid bokningen så att vi kan planera allas mustningar på bästa vis.
80 kg äpplen ger ca 45-50 liter must.

Äpplena lägger du enklast i papperskassar eller öppna lådor, kartonger och liknande, absolut inte i vanliga plastpåsar som är alldeles för täta vilket är förödande för äpplena som snabbt blir dåliga.
Se till att vikten på dina kollin är lagom tung (max 25kg, helst lite mindre), både för äpplenas skull och för den som ska hantera dem. En banankartong helt fylld väger ungefär 20 kg, en papperskasse av normalstorlek väger ungefär 10 kg när den är lagom fylld med äpplen. Du får givetvis tillbaka dina emballage när du hämtar musten.

Angående sommaräpplen: eftersom mustutbytet är lägre behöver du lämna in 80-85 kg äpplen per pressning. Det brukar bli ca 40 liter must.
Övermogna sommaräpplen tas inte emot.

När du kommer hit ställer vi in dina äpplen i logen.
Fallfrukt med små skador går ibland bra att lämna in, tänk dock på att fallskador brukar förvärras ganska fort. Ytliga skador i form av skorv eller efter rönnbärsmal spelar ingen roll.
Äpplen med synliga skador efter insektsangrepp, stora bruna fläckar efter fallskador eller fruktmögel (gul monilia) måste sorteras bort innan du kommer hit. Tänk på att även rensa bort blad och kvistar.
Övermogna äpplen går inte att musta. Ett bra riktmärke är att välja äpplen du skulle vilja äta.

Om du vill ha pastöriserad must tappar vi den på bub (bag utan box) som rymmer 3 liter. Det är en påse med tappkran som står för sig själv utan en ytterkartong. Pastöriserad must är hållbar minst ett år. Öppnad förpackning är hållbar minst tre veckor (vår erfarenhet är att den håller längre än så).
Om du vill ha råmust tar du med egna, nya eller väl rengjorda, dunkar/kärl på minst 10 liter. Råmusten går bra att frysa eller jäsa till cider, annars är hållbarheten knappt en vecka.

Priser 2023:
Råmust
15 kronor per kilo färdig must.
Pastöriserad must
85 kronor per 3 liters bub

Vi köper gärna överskottsfrukt i gott skick i samband med att du mustar hos oss.
För höst- och vinteräpplen betalar vi 5 kronor per kilo.

Betala helst med swish eller kontanter, men vi tar även kort.

Ring för bokning:
Mats 070-576 17 04

Inlämning efter överenskommelse.