Äppelmusteri

Musteriet öppnar söndagen den 25:e augusti 2024
Observera att vi har nya tider för inlämning, läs mer nedan.
Just nu är det många som vill musta sina äpplen, nästa lediga tid är för närvarande 6/10 men det kan ändras snabbt, vi uppdaterar så fort vi hinner med.

När det är säsong tar vi emot dig som vill musta dina äpplen.
Vi är ett småskaligt och hantverksmässigt musteri. Det innebär att vi pressar allas äpplen separat och du får tillbaka dina egna äpplen som äppelmust.

Övermogna äpplen tas inte emot. Är du osäker, gör ”tumtricket”: tryck hårt med tumspetsen mot äpplet så känner du om fruktköttet är för mjukt (= övermoget).
Ett bra riktmärke är att välja äpplen du skulle vilja äta.

Välj själv om du vill ha råmust eller pastöriserad must.
Råmusten pressar vi medan du väntar, det tar cirka en timme för en omgång. Du måste själv ta med rena kärl som var och en rymmer minst 10 liter (dunkar eller hinkar med lock). En pressning ger cirka 50 liter.

Så här går det till: Ring Mats 070-576 17 04 innan du börjar plocka så att dina äpplen är fräscha när du kommer hit med dem. Vissa perioder är det många som vill musta samtidigt och vi vill inte att äpplena riskerar att ligga och vänta för länge på att bli mustade.
Tidsbokning via telefon, inlämning sker på söndagar kl. 9-11 men om det absolut inte passar kan vi  göra undantag. 

För att pressa dina äpplen till must hos oss behöver du ha med dig 70-80 kg nyplockade äpplen i gott skick.
Om du har mer än så (alltså 140-160kg osv) behöver du meddela detta vid bokningen så att vi kan planera allas mustningar på bästa vis.
80 kg äpplen ger ca 45-50 liter must.

Äpplena lägger du enklast i papperskassar eller öppna lådor, kartonger och liknande, absolut inte i vanliga plastpåsar som är alldeles för täta vilket är förödande för äpplena som snabbt blir dåliga.
Se till att vikten på dina kollin är lagom tung (max 25kg, helst lite mindre), både för äpplenas skull och för den som ska hantera dem. En banankartong helt fylld väger ungefär 20 kg, en papperskasse av normalstorlek väger ungefär 10 kg när den är lagom fylld med äpplen. Du får givetvis tillbaka dina emballage när du hämtar musten.

När du kommer hit ställer vi in dina äpplen i logen.
Fallfrukt med små skador går ibland bra att lämna in om de är nyplockade, tänk dock på att fallskador brukar förvärras ganska fort. Ytliga skador i form av skorv eller efter rönnbärsmal spelar ingen roll.
Äpplen med synliga skador efter insektsangrepp, stora bruna fläckar efter fallskador eller fruktmögel (gul monilia) måste sorteras bort innan du kommer hit. Rensa även bort blad och kvistar!

Om du vill ha pastöriserad must tappar vi den på bub (bag utan box) som rymmer 3 liter. Det är en påse med tappkran som står för sig själv utan en ytterkartong. Pastöriserad must är hållbar minst ett år. Öppnad förpackning är hållbar minst tre veckor (vår erfarenhet är att den håller längre än så).
När musten är färdig att hämtas, några dagar efter inlämning, skickar vi ett sms.

Priser 2024:
Råmust
15 kronor per kilo färdig must.
Pastöriserad must
85 kronor per 3 liters bub

Vi köper gärna överskottsfrukt i gott skick i samband med att du mustar hos oss, efter överenskommelse.
För höst- och vinteräpplen betalar vi 5 kronor per kilo.

Betala helst med swish eller kontanter, men vi tar även kort.

Ring för bokning:
Mats 070-576 17 04

Hitta hit:
E20 från Eskilstuna eller Stockholm: Tag av vid Kjula, kör väg 899 mot Ärla. Efter järnvägsspåret där vägen blir extra bred, ta vänster vid skylten Kalkugnstorp 2 km.

Från Ärla: Kör väg 899 mot Kjula, ta höger vid skylten Kalkugnstorp 2 km.

Från Barva: Sväng mot Ärla strax intill Barva bygdegård, sväng igen vid skylten Kalkugnstorp 2 km.

Karta och funktion för vägbeskrivning finns på till exempel hitta.se (lita inte på GPS som ofta leder fel), sök på Kjulamon Kalkugnstorp.