Kalkugnstorps potatispizza
Till en plåt
6,25 g (1/8 paket) jäst
175 g kallt vatten
10 g rapsolja
270 g dinkelsikt
5 g havssalt
10 g nässeltoppar
10 g kirskålsblad (inte stjälkarna som kan vara svåra att finfördela)
10 g piplök (eller vitlök efter behag)
1 dl rapsolja
0,5 tsk/2,5 g havssalt
400 g amandinepotatis (eller annan sort)
vatten
0,5 tsk havssalt
rapsolja
Lös upp jästen i lite av vattnet.
Häll på resten av vattnet, oljan och ca hälften av mjölet och vispa till en jämn smet.
Tillsätt resten av mjölet och saltet och blanda till en deg.
Jäs några timmar, gärna svalt hela dagen.
Plocka nässeltoppar, kirskålsblad och piplök (det funkar säkert även med annan
bladlök eller vitlök om du hellre vill ha det).
Skölj, låt rinna av och mixa i matberedare tillsammans med saltet.
Löken är bäst att först skära till tunna ringar.
Häll på oljan och mixa jämnt.
Skiva potatisen tunt (högst 2-3 mm), antingen för hand med kniv eller i matberedare.
Lägg i en skål med saltat vatten en stund.
Häll av och skölj med vatten.
Låt rinna av och vänd sedan runt i örtoljan.
Kavla ut degen och placera på en plåt, pensla med olja.
Placera ut potatisskivorna, det gör inget om det blir dubbla lager här och där.
Häll även på resten av oljan.
Grädda i 225°C ca 25 minuter tills pizzan får färg.
Godast varm men funkar även bra kall.