Skånska blommehöns

Våra skånska blommehöns följer årstiderna; äggläggarperioden inleds när dagarna blir lite längre vid vårdagjämningen med en topp kring sommarsolståndet, för att sedan avta framåt höstdagjämningen.
Under årets mörkaste halvår vilar de från äggläggning eftersom vi låter hönorna reglera detta själva utan tillskottsljus, vilket är deras naturliga beteende.

Tupparna kallar vi Tocke (skånska för tupp) och de håller koll på hönorna och spanar efter duvhöken som kan slå ner snabbt som ögat. Vår-sommar-höst brukar hela gänget promenera omkring på markerna och leta efter mask och grönska, vilket gör att äggen blir både gula och goda. Vintertid håller de sig helst inomhus, även om dörren till rastgården står öppen.
De senaste åren har tyvärr restriktoner för fågelinfluensan inneburit att fjäderfä måste hållas inomhus eller i rastgård till långt in på försommaren.

Skånska blommehöns är, liksom våra gutefår, en lantras och är kända för att ha lågt intresse för att ruva fram egna kycklingar. Ibland kan några av hönorna vara ruvningsbenägna, men för att få säker tillväxt till vår flock kläcker vi kycklingar i vår kläckmaskin.

Förutom de goda äggen säljer vi ibland även maskinkläckta kycklingar under sommaren. Om du är intresserad av att köpa kycklingar, kontakta oss gärna.