Äppelmusteri

När det är säsong tar vi emot dig som vill musta dina äpplen.
Vi är ett småskaligt och hantverksmässigt musteri. Det innebär att vi pressar allas äpplen separat och du får tillbaka dina egna äpplen som äppelmust.

Välj själv om du vill ha råmust eller pastöriserad must. Råmusten kan du få
medan du väntar, men då är det viktigt att passa den överenskomna tiden.
Annars hämtar du din råmust när du fått meddelande om att den är klar.
När det gäller pastöriserad must skickar vi ett sms eller ringer dig
när musten är färdig att hämtas.

Så här går det till: Ring Mats 070-576 17 04 innan du börjar plocka så att
dina äpplen är fräscha när du kommer hit med dem. Vissa perioder är det
många som vill musta samtidigt och vi vill inte att äpplena riskerar att ligga
och vänta för länge på att bli mustade.
Tidsbokning via telefon, inlämning sker på söndagar. 

För att vi ska kunna pressa dina äpplen till must behöver du ha med dig
minst 50 kg (gärna 60-70 kg) nyplockade äpplen i gott skick, absolut
inte mindre för då går det inte att använda mustpressen.
Det får plats upp till ca 80 kg äpplen i mustpressen.
Om du har mer än så behöver du meddela detta vid bokning så att vi
kan planera allas mustningar på bästa vis.
Skulle det vara så att alla äpplen inte får plats i pressen kan du antingen ta
med dem hem igen eller så köper vi dem av dig.
50 kg är ungefär 5 hyfsat fulla pappersbärkassar i normalstorlek och beroende av äppelsort brukar det bli ungefär 25-30 liter must.

När du kommer hit ställer vi in dina äpplen i logen. Fallfrukt med små skador går bra att lämna in, tänk dock på att fallskador brukar förvärras ganska fort.
Ytliga skador i form av skorv eller efter rönnbärsmal spelar ingen roll.
Äpplen med synliga skador efter insektsangrepp, stora bruna fläckar efter
fallskador eller fruktmögel (gul monilia) måste sorteras bort, dem tar du
med dig tillbaka. Övermogna äpplen går inte heller att musta.
Tänk på att rensa bort blad och kvistar.

Om du vill ha pastöriserad must tappar vi den på bub (bag utan box)
som rymmer 3 liter. Det är en påse med tappkran som står för sig själv utan
en ytterkartong. Pastöriserad must är hållbar minst ett år. Öppnad förpackning är hållbar minst tre veckor (vår erfarenhet är att den håller längre än så).
Du kan även ta med nya eller väl rengjorda dunkar på minst 2,5 liter.
Om du vill ha råmust tar du med egna, nya eller väl rengjorda, dunkar på
minst 5 liter. Råmusten går bra att frysa eller jäsa till cider, annars är hållbarheten knappt en vecka.

Priser 2019:
Råmust 500 kronor per omgång i mustpressen. Absolut minst 50 kg, gärna 60-70 kg eller upp till ca 80 kg äpplen.
Pastöriserad must 20 kronor per liter
3 liters bub 15 kronor i samband med mustning
Varje 3 liters bub kostar därmed 75 kronor.

Har du äpplen över köper vi dem gärna. Vi är även intresserade av annan frukt.
Du plockar och antingen lämnar du här eller så kan vi hämta hos dig.

Betala helst med kort eller swish – men vi tar  även emot kontanter.

Ring för bokning:
Mats 070-576 17 04

Inlämning efter överenskommelse.